משך מאות בשנים משמשים פרחי מאכל למטרות קולינריות ומרפא. מהבחינה הקולינרית הם משמשים להוספת טעמים ייחודיים, ריחות מפתים ותיבול, ומהבחינה הבריאותית הפרחים או חלקיהם משמשים לצרכים שונים. כדי שנוכל ליהנות מיופיים וטעמם לצד יתרונותיהם הבריאותיים - חובה שנדע להבחין בין פרחים אכילים לבין פרחים רעילים. במאמר ננסה להציג את תחום פרחי המאכל, וניתן לכם מעט כלים לאבחנה בין פרח מאכל לפרח רעיל.
זהירות אלרגיות! בדיוק כמו כל מזון אחר, לחלק מהאנשים יש אלרגיות או רגישויות לפרחים מסוימים.
האם ניתן לגדל פרחי מאכל בגינה הביתית?
גידול פרחי מאכל בגינה הביתית אפשרי ואפילו מומלץ. פרחי המאכל אינם מסתפקים בתוספת חן טבעי לגינה הביתית, אלא תורמים לצדו גם שפע אפשרויות קולינריות ובריאותיות. מהגינה לשולחן.
איך מבחינים בין פרח אכיל לפרח רעיל?
כאמור, לשם שמירה על בריאותכם חיוני שתדעו לעשות אבחנה ברורה בין הפרחים האכילים לרעילים.
- למידה עצמית - השקיעו זמן בהכרתם של סוגי פרחים שונים ואפשרויות האכילה שלהם.
- קנו ממקום מוכר ואמין - הקפידו לרכוש את הזרעים או ה"סטרטרים" ממקורות מוכרים ואמינים כדי להיות משוכנעים שהם בטוחים לצריכה. אל תהססו לשאול שאלות. הימנעו מליקוט מהטבע, אלא אם כן אתם מלווים בהדרכה מקצועית או אתם עצמכם בעלי ידע וניסיון רב בזיהוי זני צמחי מאכל.
- וותרו על פרחים רעילים - כמו נרקיסים, חבצלות, הורטנזיה ועוד שלמרות יופיים עלולים להזיק גם לחיות הבית. במקרה ואתם כן בוחרים לגדל גם צמחים כאלה, הקפידו לגדלם במרחק בטוח מגינת צמחי המאכל.
- גידול אורגני - כדי לשמור על בטיחות באכילת צמחי או פרחי המאכל כדאי להימנע משימוש בחומרי הדברה, קוטלי עשבים או כל חומר כימי שעלול לזהמם. לשיטה האורגנית יתרון גם בשיפור טעמם.
לעולם אל תאכלו פרח אלא אם אתם משוכנעים שהוא אכיל וללא מזהמים, כגון חומרי הדברה או קוטלי עשבים.
אין דרך לדעת אם פרח אכיל רק על ידי התבוננות בו. ישנם לא מעט פרחים ממשפחה קרובה, הכוללים גם זנים רעילים לצד אכילים. לא מכירים, לא בטוחים? אל תאכלו!
ואחרי שאמרנו את כל אלה ננסה בכל זאת לתת בהם סימנים.
זיהוי פרחי מאכל
לרוב הפרחים האכילים עלי כותרת מושכים, צבעוניים וסימטריים. בדרך כלל במרקם רך, פריך ונעים למגע.
רוב פרחי המאכל יהיו עם גבעול חלק ועלים בריאים ואחידים למראה.
פרחים תרבותיים המוכרים כאכילים
כל הצמחים הרשומים מטה בטוחים למאכל. הם יכולים לשמש לתיבול יינות, הכנת משקאות, תיבול מזון ועוד:
- חרציות
- אמנון
- ציפורני חתול
- אניס
- זעתר
- לילך
- אורגנו
- אמנון ותמר
- טימין
- סיגליות
- היביסקוס
- וורדים
סימני אזהרה לפרחים רעילים
ריחות חריפים, קוציים, צבעים בוהקים . מודעות לסימני אזהרה שכאלה אמורה להרחיק אתכם מאפשרות אכילתם.
בלי לשכוח כמובן את ההמלצה שלנו ללמוד, להכיר, להתייעץ.
סיכום
פרחי מאכל משמשים כתוספת מענגת גם לגינת הנוי שלנו וגם לצורך מימוש חוויות קולינריות. לשם שמירה על בריאותכם הקפידו ללמוד, לחקור ולהצליב את המידע שברשותכם.
ובה לנקוט משנה זהירות כדי למנוע בליעה של זנים רעילים. התייעצות עם מקורות מוכרים והכרת פרחי המאכל תאפשר לכם ליהנות מכל העולמות בבטחה.
שמחים לחלוק אתכם מידע בכל עולמות הפרחים, גם אלה האכילים :)
צוות שושי רגעים של פרחים